...

...

Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Προστατέψτε τον υπολογιστή σας! Απλά και Δωρεάν!


Οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου πιστεύουν πως αποκλειστικά κ μόνο η χρήση ενός λογισμικού ανίχνευσης και καταπολέμησης ιών αρκεί για να προστατέψει τον υπολογιστή μας από οποιαδήποτε κακόβουλο λογισμικό και εξασφαλίζει 100% την απρόσκοπτη λειτουργία αυτού αιωνίως..

Μέγα σφάλμα! Τα windows ήταν, είναι και θα είναι ,καθότι το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα (ειδικά στους νέους χρήστες) λογισμικό που τραβάει σαν μαγνήτης κακόβουλα προγράμματα! (Ιούς, spyware, trojans κ.α.)

Η αλήθεια είναι πως ό,τι συνδυασμό λογισμικών προστασίας και αν χρησιμοποιήσουμε ποτέ δεν θα είμαστε 100% προστατευμένοι από τα παραπάνω κακόβουλα προγράμματα Μπορούμε ωστόσο με κατάλληλη επιλογή προγραμμάτων και σωστή χρήση αυτών να αυξήσουμε το ποσοστό προστασίας του υπολογιστή μας.

1)   Κατ' αρχάς αναγκαία κρίνεται η χρήση ενός τείχους προστασίας ανάμεσα στο pc μας και το δίκτυο. Τα προγράμματα που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας αυτή τη λειτουργία ονομάζονται firewalls, ενώ δύο πολύ αποτελεσματικά από αυτά κυκλοφορούν σε δωρεάν μορφή, διαθέτουν ωστόσο τα βασικά εκείνα χαρακτηριστικά που επιθυμούμε για να δημιουργήσουμε μια γερή αμυντική γραμμή. Αυτά είναι:
  • ZoneAlarm free firewall
  • Comodo free firewall
Προσωπικά χρησιμοποιώ το πρώτο από τότε που έβαλα adsl και είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος. Παρά το γεγονός ότι καθυστερεί κάπως την εκκίνηση των Windows, αποκτάμε αμέσως πλήρη έλεγχο κάθε εφαρμογής που ζητά πρόσβαση στο διαδίκτυο και επιλέγοντας κάθε φορά αν θα επιτρέψουμε την πρόσβαση αυτής στο νέτ είτε όχι, δίνουμε στο firewall την δυνατότητα να μάθει τι πρέπει να αφήνει να εξέλθει και τι όχι από τον υπολογιστή μας. Παράλληλα διαχειρίζεται αυτόματα τα εισερχόμενα πακέτα και μπλοκάρει ότι ύποπτο θέλει να εισέλθει σε αυτόν.

2)   Το δεύτερο βήμα που έχουμε να κάνουμε αφορά στην επιλογή ενός antivirus. Προσωπική μου εκτίμηση είναι να αποφύγετε κάποια "βαριά" σουίτα τύπου Norton Antivirus. Δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς που θα καλύψουν το μέσο αλλά και έναν πιο έμπειρο χρήστη είναι τα εξής:
  • AVG antivirus free edition
  • Avira AntiVir Personal - FREE Antivirus
  • FREE avast! antivirus 4.x Home Edition
Προσωπικά χρησιμοποιώ το AVG που πλέον εμπεριέχει και antispyware!

3)   Αφού έχουμε εγκαταστήσει το firewall και το antivirus, μπορούμε να εμπλουτίσουμε την άμυνα του υπολογιστή μας με ενα-δύο antispyware. Στο δίκτυο θα βρούμε πολλές δωρεάν τέτοιες εφαρμογές, προσωπικά χρησιμοποιώ το AVG να τρέχει μόνιμα στην μνήμη ενώ εγκατεστημένα βρίσκονται και τα Spybot Search & Destroy και Ad-aware τα οποία χρησιμοποιώ για σκανάρω που και που.

4)   Αποφέυγουμε να χρησιμοποιούμε browsers της Μicrosoft (ειδικά τους internet explorer 4,5,6). Οι Firefox και Opera μπορώ να πω πως αποτελούν άριστες επιλογές, ενώ και ο internet explorer 7 δείχνει να ξεπερνά την κακή φήμη των προκατόχων του!

5)   Αφού έχουμε στήσει αυτή την τετραπλή αμυντική γραμμή, είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πως αυτά τα προγράμματα δεν αρκεί απλά και μόνο να εγκατασταθούν αλλά και να διαχειρίζονται σωστά. Πρέπει λοιπών να τσεκάρουμε αδιάλειπτα για νέες ενημερώσεις τόσο των ίδιων των προγραμμάτων όσο και των ορισμάτων τους (Virus και Spyware definitions).

Αν λοιπών θέλουμε να σερφάρουμε με ασφάλεια στο δίκτυο και δεν επιθυμούμε να πληρώσουμε για μια πλήρη σουίτα ασφαλείας (η οποία στο κάτω κάτω μπορεί να έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα) μπορούμε απλά και δωρεάν να στήσουμε ένα σύστημα άμυνας εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα του καθενός ξεχωριστά!

Καλή πλοήγηση!